Restaurering af kirken 2019-2022
Sorø Klosterkirke gennemgik i årene 2019-2022 er stor restaurering såvel indvendig som udvendig. Restaureringsprojektet blev muligt via private midler - læs pressemeddelelsen her.
På denne side har vi samlet film og artikler, som dokumenter de mange forskellige restaureringsprocesser, som indgik i det store projekt.
Klosterkirken har undergået en del forandringer og restaureringer gennem tiden, hvoraf den seneste større kan henføres til 1870’erne, hvor datidens store restaurator Jacob Kornerup restaurerede den berømte Skjoldefrise og udførte de markante dekorationer af kirkerummet, som er unikke for Sorø Klosterkirke.
Følgende større arbejder blev gennemført 2019-2022:
• Udskiftning af den ene halvdel af blytaget.
• Restaurering af kirkens indvendige væg- og loftoverflader inklusive dekorationer.
• Eftergang af kirkens konstruktive forhold – statik.
• Renovering af el og varmeinstallationer.
• Ændring af kirkens indgangsparti og adgangsforhold.
• En række funktionelle forhold i kirken.
Arbejderne fordrede anvendelse af en række specialuddannede håndværkere og fagfolk fra ind- og udland.
Film om restaureringen af kirkens udsmykning, bl.a. Skjoldefrisen
Filmen følger konservatorernes arbejde med at restaurere kalkmalerierne på vægge og i hvælv og viser de afrensningsmetoder og materialer, der anvendes for at opnå et smukt og farvestærkt resultat.
Filmen er produceret af A Storyteller.
Hvorfor har man flyttet indgangen til kirken?
Læs om hvordan kirkens facade har ændret sig gennem tiden og begrundelserne for at føre indgangspartiet tilbage til sit oprindelse udseende i forbindelse med det store restaureringsprojekt 2019-2022 - klik her.
Da klosterkirken blødte - et uforudset drama under restaureringen
Under restaureringen af Sorø Klosterkirke stabiliserede man bygningen vha. lange stag, der bores ind i de tykke mure. Dette arbejde førte i marts 2020 til lidt af et drama, da der ved en boring trængte rødt vand ind i en helt nymalet del af kirken.
Se lille film om den uheldige episode her: https://youtu.be/0STqIUy6V7s
Søndag d. 16. august 2020 viste TV2 Øst en 8 minutter lang reportage om restaureringsarbejdet på kirken. Reportagen ligger desuden på tv-stationens hjemmeside, hvor man også kan finde første afsnit af serien, der omhandler restaureringsarbejdet i 2019. Reportageserien har titlen "Ny kulør på klosterkirken".
Produceret af Topsøe Medier 11. august 2020.
Udgravningsarbejde i kirken
Undervejs i restaureringsarbejdet med istandsættelse af indvendige overflader, nye installationer, rørføring mv. pågik en meget spændende udgravning inde i kirken. Formålet med udgravningen, som udførtes af Nationalmuseet, havde til formål at påvise spor af forgængeren til den stående klosterkirke. Man ved fra skriftlige kilder, at der omkring 1140 blev opført en kirke i tilknytning til et benediktinerkloster. På trods af adskillige arkæologiske undersøgelser på Akademigrunden, er resterne af denne kirke aldrig blevet påtruffet. Bygningsarkæologiske analyser, udført af arkæolog Thomas Bertelsen af den stående kirke, har senest antydet, at forgængeren skulle søges under skibet, tilsvarende omstændighederne i flere andre store danske middelalderkirker. Af den nedlagte kirke kunne eventuelt påtræffes fysiske rester i form af fundamenter og murværk foruden stenspor. Alt det man gravede op, jord, murbrokker mv., blev fyldt i kasser og kørt udenfor til en soldeplads. Her blev kassernes indhold tømt ud i en stor si, så arkæologerne kunne rense indholdet og sortere interessante objekter fra. Efter endt udgravning blev udgravningsfeltet genopfyldt.
Udgravningen af kirkegulvet afslørede spændende fund
Under udgravningen af kirkegulvet i Sorø Klosterkirke er der gjort forskellige fund. Et af dem er et stykke af en flise med mønster og glasur. Flisen er fra middelalderen, muligvis fra 1300-tallet.
Hør kirkekonsulent og arkæolog Henriette Rensbro forklare om et af fundene: https://youtu.be/Gm7SupRJ_J8
Produceret af Topsøe Medier august 2020.