Danmark skal rejse mere skov - skal den drives naturnært?
Kampagne fra LIFE4Forest - Life Forest Fit for future - Øget kendskab til naturnær skovdrift
Skovrejsning af nåleskov, dyrket efter naturnære principper, er ét bud på de skove, der skal rejses på landbrugsjord i fremtiden. Dyrkningsformen efterligner naturens principper, og målet er at producere træ, der kan erstatte mere klimabelastende materialer.
Danmark skal rejse mere skov - meget mere skov
Der bliver stadig skruet op for ambitionen om mere skov i Danmark. Skovprogrammer i 2002 og 2018, og senest vedtagelsen af den grønne trepart, sætter retningen, for at landbrugsjord i højere grad forvandles til skov og at danske landskaber fremover præges meget mere af forskellige typer skov.
Klik her og læs mere om forskellige skovtyper.
Skovrejsning af naturnært drevet nåleskov er allerede en del af skovprogrammet og LIFE 4Forest har med sine 21 partnere (læs her hvem der deltager) et godt fundament for at undersøge muligheder og barrierer i naturnær skovdrift. Projektet er nu halvvejs og store mængder af viden er allerede samlet:
Klik her og se eksempler på skovrejsning til naturnært skovbrug
Er det en god forretning for skovejeren og samfundet?
Hensigten er, at driftsformen kan give skovejeren en løbende indtægt og at dyrkningsmetoden giver en skov, som bedre modstå klimaforandringer, og som danner et økosystem med større variation end traditionel plantagedrift.
Naturnær skovdrift er en måde at dyrke skoven på, hvor formålet er at producere træ. Man satser på flere træarter, og den naturnære skovdrift bygger på principperne om, at træerne sår sig selv (naturlig foryngelse), dvs. skovejeren har færre udgifter til plantning. Der er flere træarter i forskellige aldre og størrelser inden for et mindre areal. Man dræner ikke, og man bearbejder ikke jorden i naturnært drevne skove, hvor der heller ikke gødskes og sprøjtes.
Slut med renafdrift
Man fælder aldrig hele bevoksningen, som man kan gøre i traditionel skovdrift, men stræber efter såkaldt "closed cover", dvs. at træernes kroner altid dækker arealet. Det sikrer det milde klima i skovbunden, som skovtræer trives i, og træet kan høstes løbende i stedet for på en gang. Derfor giver driftformen set med skovejerens øjne en mere jævn indtjening.
Modstår klimaforandringer bedre
For skovejeren er driftsformen, naturnær skovdrift, en måde at dyrke skoven, så den bedre tåler fx storm og tørke og det kan derfor være med til at sikre investeringen. Den lukkede skovstruktur gør også, at skoven bedre modstår klimapåvirkninger.
Får vi mere biodiversitet?
Naturnær skovdrift har længe været betragtet som et dyrkningssystem, der potentielt har en gavnlig effekt på biodiversiteten og ser ud til at forbedre andre økosystemtjenester, som fx CO2-lagring. Næsten halvdelen af Danmarks skovareal er nåleskov, derfor udgør konvertering til naturnær skovdrift et væsentligt potentiale for at bidrage positivt til fx CO2 regnskabet og andre økosystemtjenester i Danmark. Tilsvarende er der et potentiale i skovrejsning, altså etablering af helt ny skov, efter naturnære principper.
Forskere er i gang med at undersøge mere systematisk om en skov, der drives efter naturnære principper, også giver mere biodiversitet. Tesen er, at der kommer flere arter og mere diversitet, når man efterligner naturen i skovdyrkningen.
Nyhedsbreve
Hvis du vil følge med i resultater fra LIFE 4Forest, kan du abonnere på LIFE 4Forests nyhedsbrev. Klik her og læs mere.